Recension

En piga bland pigorPå trappan till pigverkligheten

KLASSIKER Det kunde ha varit den modiga SvD-reportern som gav namn till den där undersökande formen av journalistik som idag kallas att wallraffa. Ester Blenda Nordström skrev för hundra år sedan om sin tid som piga i Sörmland. Fredrik Sjöberg är förälskad.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Vi lever i de rena underklädernas tid. Det glömmer man lätt. Ännu för hundra år sedan kunde tjänsteflickor på landet låta sig nöja med att byta varannan vecka, och nytvättade lakan var en lyx att rulla sig i var tredje månad eller så, fastän pigorna som regel sov två i samma säng. Hur ofta drängarna bytte kalsonger törs man knappt ens tänka på. Löss och längtan bort; en svunnen tid, så märkligt främmande. Eller?

Det var i maj 1914. Den för Sveriges ekonomi så olyckliga utvandringen till Amerika pågick fortfarande, när så en vacker dag SvD-journalisten Ester Blenda Nordström (1891–1948) fick för sig att undersöka närmare varför så många unga kvinnor bröt upp och drog så långt bort de bara kunde. Boken hon skrev den sommaren – ”En piga bland pigor” – blev hennes litterära genombrott.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons