Chokladtarte med lingonglass

Chokladtarte med lingonglass
Chokladtarte med lingonglass Foto: ERIK ARDELIUS
Publicerad
Annons

Glass som inte går åt kan sparas i frysen. Det behövs många äggulor i den här rätten och de överblivna äggvitorna kan förvaras i frysen till ett lämpligt tillfälle. Använd en tarteform utan botten, ca 15x20 cm eller motsvarande rund form utan botten.

8–10 portioner

Mördegsbotten

30 g äggula (ca 2 små äggulor)

60 g strösocker (2/3 dl)

60 g smör

90 g vetemjöl (1 1/2 dl)

3 g bakpulver (ca 3/4 tsk)

Chokladsmet

200 g mörk choklad, 70 proc

200 g ljus choklad

160 g vispgrädde (drygt 1 1/2 dl)

30 g smör

1 ägg

Lingonglass

240 g äggula (ca 12 äggulor)

300 g socker (ca 3 1/2 dl)

5 dl standardmjölk

5 dl vispgrädde

3 msk glukossirap

3 dl lingon

Tillbehör

Rostad flagad mandel och pistaschmandel

Rårörda lingon

1. Börja med glassen. Vispa äggulor och socker poröst. Koka upp mjölk, grädde och glukossirap och slå det över äggvispet. Häll tillbaka i kastrullen och sätt den på svag värme på spisen. Värm till 82 grader under konstant omrörning. Ta bort från värmen och tillsätt lingon, mixa, sila och kyl ner smeten. Kör smeten i en glassmaskin.

2. Mördegen: Vispa äggulor och socker i en bunke så att det blir poröst. Arbeta ihop smör, mjöl och bakpulver och tillsätt därefter äggvispet. Blanda ihop hastigt men ändå noga. Plasta degen och låt den vila i kylen i ca 1 timme.

3. Värm ugnen till 175 grader.

4. Kavla ut degen till formens storlek (gärna några centimeter extra åt alla håll). Ställ formen på degen och förgrädda i ugnen till gyllenbrun färg, ca 10 minuter.

5. Sänk ugnsvärmen till 100 grader.

6. Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp grädden och slå över chokladen under omrörning. Tillsätt smör och vispa i ägget. Häll chokladsmeten i formen på den förgräddade mördegen. Sätt in mitt i ugnen i 10 minuter, ta ut och låt svalna i rumstemperatur. Skär upp tarten när den har satt sig helt, det tar ca 2 timmar.

7. Servera chokladtarte och lingonglass med tillbehören.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons