Här är alternativen som är klimatsmartare än kött

Det kommer allt fler köttersättningsprodukter som alternativ för vegetarianer och veganer. Då de här produkterna är processade har de större klimatpåverkan än de icke-förädlade produkterna. Men de är samtliga mer klimatsmarta än kött.

Det skiljer inte så mycket i klimatpåverkan mellan de nedan listade produkterna. Enligt nutritionisten Pernilla Berg är det även jämförbara hälsomässigt. De är alla proteinrika, men har olika egenskaper. Läs dock gärna ingredienslistan då vissa produkter kan innehålla socker, tillsatser och relativt mycket salt.

Ann-Cathrine Johnsson
Publicerad
Annons

Produkter som Oumph och Tzay är framtagna av sojabönor och har en konsistens som påminner om kött. Många av produkterna har högt proteininnehåll, men det kan variera mellan olika produkter. De flesta är välkryddade och smakrika. Exempel på andra företag som utvecklar protein från växtriket är VegMe och Hälsans kök.

Quorn, som också är ett varumärke, är framtaget av svampprotein, som får växa i sterila tankar med syresatt vatten. Under processen tillsätts bland annat glukos. Produkten är rik på protein och konsistensen köttliknande. De flesta quornlivsmedel innehåller äggvita och är inte veganska. Vissa personer kan vara överkänsliga mot mykoprotein (mikrosvampprotein).

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons