Drömmar i Tredje riketHitlers skräckvälde tog stryptag på tyskens sömn

”Farbror Hans” och ”farbror Gerhard”, kodnamn för Hitler och Goebbels, satte sådan skräck i befolkningen att de krympte förmågan att drömma fritt.
”Farbror Hans” och ”farbror Gerhard”, kodnamn för Hitler och Goebbels, satte sådan skräck i befolkningen att de krympte förmågan att drömma fritt. Foto: IBL

En kvinna gör Hitler-hälsningar i drömmen, trots att hon är oppositionell. En annan börjar drömma på ryska för att skydda sig mot övervakning. ”Drömmar i Tredje riket” är en skräckskildring av hur en stat kopplar ett grepp om den fria tanken – även i sömnen.

Yukiko Duke
Publicerad
Annons

Året är 1933. Hitler har tagit makten i Tyskland och Charlotte Beradt inser att hon inte längre kommer att kunna verka som journalist. Hon sover illa och drömmer gång på gång om misslyckad flykt, utdragen tortyr, död.

En ångestfylld natt slår henne plötsligt tanken att hon kanske inte är ensam, kanske finns det andra i det tyska samhället som sover lika illa som hon. Hur många lever i sådan skräck att de ständigt drömmer mardrömmar? Och hur ser deras drömmar ut?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons