Bilarna vid Stureplan gav eko i USA: ”Har inget liknande”

Se de fantastiska bilderna och upptäck en bortglömd storhet i svensk bilhistoria: Hans Osterman. Han blev en av pionjärerna som fick stockholmarna, framför allt de förmögna, att snabbt ta det nya fordonet till sitt hjärta. Förutom de nostalgifyllda bilderna på Marmorhallarna får ni även se hur byggnaden kan förändras när Stureplan görs om.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

I dag ligger bland annat Lagerhaus på Birger Jarlsgatan 18. Men huset var länge känt för något helt annat – här låg nämligen Ostermans marmorhallar som på sin tid hade Europas största bilutställning. Under en stor del av 1900-talet var hallarna något som alla stockholmare kände till.

Hans Osterman lyckades skapa en bilhall som gav eko i Europa och imponerade till och med på amerikanerna. Men hur tog han sig dit? Centrum för Näringslivshistoria har rotat i gamla arkiv och därmed gett oss chansen att berätta om Hans Ostermans spännande väg till ära och rikedom. Extra spännande blir det med tanke på att det inte finns särskilt mycket skrivet om denna bilpionjär.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons