Växande oro för unga som blir kvar utanför

Det kan dröja flera år innan ungdomarnas möjligheter att få jobb förbättras. Risken är att vi får en alltmer tudelad arbetsmarknad, varnar fackförbundet Unionen och pekar på att det krävs insatser för den stora grupp unga som står utanför alla system. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin ser också gruppen ”unga ­utanför” som det största problemet idag.

Publicerad
Hur ser du på dina framtidsutsikter när det gäller att få jobb?
Fanny Kivimäki, 21 år, Stockholm:
– Det beror på vilket jobb man vill ha. Jag är dansare och det är alltid svårt att få jobb. Men jag kan alltid få in pengar genom extrajobb, som att stå i kassan på Ica. Allt handlar om hur kräsen man är.

Hur ser du på dina framtidsutsikter när det gäller att få jobb? Fanny Kivimäki, 21 år, Stockholm: – Det beror på vilket jobb man vill ha. Jag är dansare och det är alltid svårt att få jobb. Men jag kan alltid få in pengar genom extrajobb, som att stå i kassan på Ica. Allt handlar om hur kräsen man är.

Foto: SIMON PAULIN
Hur ser du på dina framtidsutsikter när det gäller att få jobb?
Henna Karvonen, 18 år, Helsingfors: Jag har redan ett jobb nu, jag går i skolan och jobbar extra. Det blir inte så svårt att få ett jobb när jag är klar med skolan eftersom jag tänker välja ett attraktivt yrke. Jag tänker bli journalist eller jurist.

Hur ser du på dina framtidsutsikter när det gäller att få jobb? Henna Karvonen, 18 år, Helsingfors: Jag har redan ett jobb nu, jag går i skolan och jobbar extra. Det blir inte så svårt att få ett jobb när jag är klar med skolan eftersom jag tänker välja ett attraktivt yrke. Jag tänker bli journalist eller jurist.

Foto: SIMON PAULIN
Hur ser du på dina framtidsutsikter när det gäller att få jobb?
Natasha Uggla, 20 år, Stockholm: Nu går jag på komvux och utbildar mig inom vård och omsorg. Det är en yrkesutbildning och jag är övertygad om att jag kommer att få jobb. Men jag kommer säkert att bli lite orolig när det börjar närma sig.

Hur ser du på dina framtidsutsikter när det gäller att få jobb? Natasha Uggla, 20 år, Stockholm: Nu går jag på komvux och utbildar mig inom vård och omsorg. Det är en yrkesutbildning och jag är övertygad om att jag kommer att få jobb. Men jag kommer säkert att bli lite orolig när det börjar närma sig.

Foto: SIMON PAULIN
Hur ser du på dina framtidsutsikter när det gäller att få jobb?
Ida Moilanen, 23 år, Stockholm: Jag är utbildad kallskänka och elevassistent men det är jättesvårt att få jobb inom dessa yrken idag. Därför går jag en vårdutbildning, det är ganska lätt att få jobb och jag vill trygga framtiden.

Hur ser du på dina framtidsutsikter när det gäller att få jobb? Ida Moilanen, 23 år, Stockholm: Jag är utbildad kallskänka och elevassistent men det är jättesvårt att få jobb inom dessa yrken idag. Därför går jag en vårdutbildning, det är ganska lätt att få jobb och jag vill trygga framtiden.

Foto: SIMON PAULIN
Hur ser du på dina framtidsutsikter när det gäller att få jobb?
Christian Castro, 20 år, Stockholm: Det ser ganska ljust ut. Jag pluggar system och datavetenskap på universitetet och jag vill bli designer i framtiden. Det är alltid bättre att utbilda sig, chanserna att få jobb är större då.

Hur ser du på dina framtidsutsikter när det gäller att få jobb? Christian Castro, 20 år, Stockholm: Det ser ganska ljust ut. Jag pluggar system och datavetenskap på universitetet och jag vill bli designer i framtiden. Det är alltid bättre att utbilda sig, chanserna att få jobb är större då.

Foto: SIMON PAULIN
Hur ser du på dina framtidsutsikter när det gäller att få jobb?
Alexander Develi, 20 år, Stockholm: Nu försörjer jag mig genom att spela poker på nätet. Jag klarar mig ekonomiskt men det håller inte i längden. Det är svårt att få jobb nu och jag tror att det kommer att bli ännu svårare i framtiden, speciellt om man inte har en utbildning.

Hur ser du på dina framtidsutsikter när det gäller att få jobb? Alexander Develi, 20 år, Stockholm: Nu försörjer jag mig genom att spela poker på nätet. Jag klarar mig ekonomiskt men det håller inte i längden. Det är svårt att få jobb nu och jag tror att det kommer att bli ännu svårare i framtiden, speciellt om man inte har en utbildning.

Foto: SIMON PAULIN
Annons

En rekordstor ungdomsgeneration tar steget ut i arbetslivet under djupaste lågkonjunktur. Mellan 2000 och 2008 ökade antalet 16–19-åringar med 115000, över 25 procent. 20–24-åringarna ökade med 65000 personer.

–Konkurrensen om både utbildningsplatser och lediga jobb kommer att bli hårdare, säger Jonas Olofsson, docent i ekonomisk historia och arbetsmarknadsutredare på tjänstmannafacket Unionen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons