Kungen stal showen

SvD, Björn Malmström
Publicerad
Annons

Sälen Kung Carl Gustaf stal showen från politikerna på försvarskonferensen i Sälen i går. Han kommenterade även diskussionen kring sitt uttalande om att det är sällan som någon i Sverige tar ansvar. - Debatten är lite överdriven och onödig när vi egentligen borde samlas runt de aktuella problemen, säger han.
Efter katastrofen i Sydostasien och orkanen i södra Sverige har kung Carl Gustaf lyckats ta rollen som en enande symbol. Han har besökt drabbade av de båda händelserna och har hållit ett personligt tal vid en minnesstund.
När kungen i går anlände till Folk och försvars årliga rikskonferens i Sälen visade han fortsatt öppenhet mot massmedierna. Han höll en presskonferens för det stora gruppen journalister på plats, något som det är mycket ovanligt att kungen gör.
Kungen fick flera frågor om sitt uttalande om att ingen tar ansvar i Sverige. Orden har tolkats som ett politiskt angrepp på regeringen och har kritiserats av socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog. Kungen ville i går inte
bemöta kritiken, men ångrar inte det han sagt.

– Det var en allmän fundering i den situationen, förklarade kung Carl Gustaf.
Han sade att det är ”onödigt” att hålla på och diskutera hans uttalanden ”i det läge som vi befinner oss i”.
Kungen var avslappnad och svarade skämtsamt på en del av reportrarnas frågor. Men han undvek att göra några nya, starkt politiska uttalanden.
Kungen konstaterade att det är svårt att förbereda sig för stora katastrofer, eftersom alla kriser skiljer sig åt. Men han hade en reflektion kring hur man kan hitta nya sätt att göra sig beredd på oväntade händelser.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons