ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionDans

MonumentUtflippat och smart om att bygga monument

Lorenz Kabas och Kristiina Viiala i ”Monument” av Gunilla Heilborn på Turteatern.
Lorenz Kabas och Kristiina Viiala i ”Monument” av Gunilla Heilborn på Turteatern. Foto: Märta Thisner

Från antikens Grekland till uppståndelsen kring en skulptur i Övertorneå via en uttalad fäbless för fontäner – ”Monument” är tredje delen i Gunilla Heilborns minnestrilogi. Det är en charmfull betraktelse över monument, statyer och antika byggnader.

Thomas Olsson
Publicerad
Annons

På väg hem från Turteatern läser jag om konstnären Helena Byströms monument över Tornedalskvinnan. Visst stämde det att den invigdes i Övertorneå i augusti förra året och att den väckt en hel del vrede i sociala medier. Det händer ofta att man vill veta mer om en viss händelse eller fråga efter att ha sett någonting av Gunilla Heilborn eftersom hon har en förmåga att hitta den sortens historier. Samt väva ihop dem till en fungerande föreställning.

”Monument” utspelar sig i ett välbekant Heilbornskt universum även om hon inte som i den föregående delen, ”Boken”, själv medverkar på scenen. För här finns allting av den där underfundiga humorn och av de belysande exemplen som får både vardagliga företeelser och filosofiska frågeställningar att framstå precis så underliga och absurda som de kan vara.

Laddar…