Flyktingar återvänder till Swatdalen

Den 30-årige barberaren Fawad Ali packade sina tillhörigheter på en lastbil och ropade sedan till sin familj att ta plats på flaket. Två månaders umbärande i tältläger var slut. Fawad Ali var en av de tusentals pakistanska flyktingar som den här veckan återvände till hembyn i Swatdalen.

Publicerad
Annons

Pakistan har under de senaste månaderna upplevt en av sina svåraste flyktingströmmar någonsin. Efter att den pakistanska regeringen i april beslöt att försöka driva ut talibanerna i Swatdalen, nordväst om huvudstaden Islamabad och inte långt från gränsen till Afghanistan, tvingades omkring två miljoner människor fly sina hem. Striderna har varit intensiva, men enligt regeringen är i dag Swatdalen så pass säker att flyktingarna kan återvända.

– Vi har inga jobb, så vi sätter vårt hopp till regeringen. Vi hoppas att situationen är bättre nu och att jag åter kan försörja min familj. Efter att talibanerna tagit över kunde jag ju inte fortsätta mitt yrke, sade Fawad Ali till nyhetsbyrån Reuters och hänvisade till talibanernas förbud för män att klippa sitt hår och ansa sitt skägg.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons