Huvudstaden flyttades till djungeln

Burmas huvudstad, Naypyidaw, är så gott som helt stängd för utlänningar. Journalisterna Fredrik Quistbergh och Thomas Olsson lyckades, strax innan cyklonen drog in, ta sig in i staden. De förmedlar en bild av en isolerad och hårt kontrollerad plats, där ingen egentligen vill bo.

Publicerad
THOMAS OLSSON MONTAGE: SVD
Foto: THOMAS OLSSON MONTAGE: SVD
Annons

NAYPYIDAW Vid sidan av den nyasfalterade vägen är det mestadels brunt grus och några enstaka träd. Luften är tät av damm från alla byggprojekt som är igång. På ett ställe ryker det extra mycket från grävskopor och lastbilar. Vi frågar vår chaufför vad som händer där arbetet verkar pågå som intensivast. Han svarar inte utan svänger av mot den speciella byggarbetsplatsen.

Även avtagsvägen är asfalterad och på sidorna möts vi nu av halvfärdiga tempel och välansade gröna gräsmattor. Väl framme vid byggets centrum, som liknar en pyramid, förklarar chauffören att det ska bli en kopia av Shwedagon Pagoda. Vi undrar om vi verkligen hört rätt. Är det samma 98 meter höga gyllene pagoda vars original dominerar Rangoons statsbild? Ska de bygga en kopia av Burmas mest kända buddhistiska kultbyggnad här? Kan det verkligen vara sant?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons