ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Börsens storvinnare på väg att bli folkaktie

1,6 procent klättrade Stockholmsbörsen i maj. Månaden inleddes starkt men under andra hälften av vårmånaden lade en fallande Tokyobörs sordin på börshumöret. Också oron över att den amerikanska centralbanken ska minska sina kraftiga penningpolitiska stimulanser bidrog till den pressade stämningen.

Klas Andersson
Publicerad
Annons

Från årsskiftet till och med maj är uppgången för
Stockholmsbörsen 11 procent. Det är framför allt första kvartalet som bidrar till denna uppgång. April månad bjöd på noll procent i indexförändring, följt av den marginella förändringen i maj. En formidabel börsvinnare här hemma är
Ica-gruppen som rusat närmare 70 procent så här långt i år. Branschbedömare manar nu till försiktighet med aktien när den stigit så pass mycket på kort tid och samtidigt är på väg att bli den nya folkaktien. Mer om det senare i artikeln.

Maj började med stigande kurser generellt. Den dämpade aktieaptiten senare får bland annat tillskrivas den amerikanska centralbankschefen, Ben Bernanke, eller snarare de tolkningar som den känsliga marknaden gjorde av hans tal till kongressen i förra veckan. Visserligen höll Fedchefen fast vid budskapet att nuvarande penningpolitiken på andra sidan Atlanten fortsätter men han konstaterade också att tempot i de månatliga omfattande köpen av bland annat räntepapper kan komma att ses över vid de kommande centralbanksmötena i sommar. Detta sedan det landat förhållandevis stark statistik i USA på senare tid.

Laddar…