UNHCR: ”Det är bara starten på sommaren”

Antalet döda i flyktingkatastrofer i Medelhavet i år överstiger siffran vid samma tid förra året – och det värsta är att vänta under sommaren, säger Karolina Lindholm Billing, regionchef vid FN:s flyktingorgan UNHCR.

Martin Mederyd Hårdh
Publicerad
Annons
Flyktingkatastrof i Medelhavetljsp.lwcdn.com

Över 700 människor befaras vara döda efter att ännu en båt med flyktingar kapsejsat i Medelhavet. Förra veckan var det upp emot 400. Med det blir den totala dödssiffran för året runt 1 600.

– Och det är bara de man vet har dött. Det troliga är att det finns ett antal offer som försökt ta sig över som man inte har sett dö, siffrorna är bara de man fysiskt kunnat räkna, säger Karolina Lindholm Billing, regionchef för Nordeuropa vid FN:s flyktingorgan UNHCR.

Under 2014 räddade italienska myndigheter 219 000 människor som nådde Europa. Beräknade 3 500 nådde inte fram utan dog under resans gång.

En stor del av dödsfallen skedde under sommaren och även i år väntas människosmugglingen öka då, enligt Lindholm Billing:

– När det har blivit varmare är det fler som gör resan och det sker nu samtidigt som fler flyr från konflikter i olika länder. Som det ser ut kommer det bara att öka, om inte Europa går samman och faktiskt vidtar åtgärder. Då blir det troligen en katastrof nästa vecka, och en veckan efter det.

Annons
Annons

Europeiska länder har investerat stora pengar för att stävja människosmugglingen till kontinenten.

– Men så länge det inte finns legala sätt att ta sig till länder för att utöva sin mänskliga rättighet att söka asyl kommer folk att söka sig till de illegala vägarna. Smugglarna tjänar stora pengar på det och det är en business som med stor sannolikhet kommer att öka eftersom efterfrågan gör det, säger Lindholm Billing.

När det gäller åtgärder från EU-håll påtalar hon avsaknaden av bevakning av havet och kustlinjerna. Efter Lampedusa-katastrofen, där minst 360 personer beräknades drunkna då en båt började brinna, patrullerade italiensk kustbevakning i operationen Mare Nostrum. Den lades dock ned då finansieringen uteblev.

Den ersattes av Triton – en operation som främst ska bevaka gränsen och agera räddningspatrull i andra hand.

– Det är en sak som Sverige kan driva: Att EU startar en gemensam räddningsoperation på Medelhavet. I andra hand kan man driva att fler länder tar emot fler kvotflyktingar. Sedan kan man också se över och försöka driva att man ger stöd till Italien, Grekland och Malta för att hjälpa dem att bättre kunna hjälpa människor komma i land, säger Karolina Lindholm Billing.

UNHCR-chefen ser inte att dödssiffrorna som rapporteras skulle avskräcka framtida resenärer.

– Bakom siffrorna ligger mycket desperation. Att människor samlar ihop sina ägodelar och betalar tusentals dollar för att ge sig ut på en resa med så stora risker. Man kan inte hindra folk från att ta de riskerna när de känner att de måste, för att risken kanske är större att dö om man inte gör det, eller för att man är rädd att man aldrig kommer träffa sin familj igen.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons