Recension

Natten innan de hängde Ruth Ellis | |Leendet övergick i ett skrik

UNDERORDNING Margareta Strömstedt skriver med avsky om den servila, ständigt leende kvinna hon blev. Hennes nya bok handlar också om broderns självmord, sonens cancer och hennes egen äktenskapskris. Det är en bedrift att det aldrig blir pinsamt utlämnande, skriver Gun-Britt Sundström.

Gun-Britt Sundström
Publicerad
Annons

Fragment av en självbiografi, skulle denna bok kunna genrebestämmas. Ett tag föreföll den mig rent förbryllande fragmentarisk: varför är det just dessa episoder som författaren vill berätta om? Efterhand urskiljs temat: kvinnlig instängdhet, underordning och olika slags uppror.
Hon skriver utmärkt och är klok och klarsynt, ändå blir jag vemodig av läsningen. Margareta Strömstedt är så kvinnligt anspråkslös och självkritisk; gör hon sig inte mindre än hon är? Varför återkommer hon till sina år som hemmafru i förort men skriver inte alls om sitt framgångsrika yrkesarbete därefter, som kritiker och tv-producent, som författare av barnböcker och romaner, eller om vad 70-talets feminism innebar för hennes utveckling?
Detta figurerar enbart som bakgrund och förklaring till att hon befinner sig på olika platser, i London för att skriva, i Prag för en konferens om barn-tv, i Vasastan för ett kvinnomöte om kärnkraft. Är
det viktigaste i kvinnolivet för evigt de personliga relationerna?

Men moraliserande är inte på sin plats här: hur någon väljer att berätta sitt liv må vara hennes sak. För övrigt är det skönt att slippa såväl självförhärligande av manlig modell som den senfeministiska dygden ”kaxighet”. Om Ruth Ellis som fått låna sitt namn till titeln får vi veta att hon dömdes till döden för mord i London 1955. Mannen hon sköt hade sparkat henne så att hon förlorat det barn de väntade.
Presskampanjer försöker in i det sista stoppa denna avrättning, och den unge journalisten Strömstedt är där för att rapportera. Hans hustru väntar under tiden i spänning på pensionatet där de bor. Av en slump får hon inblick i värdinnans elände med en otrogen man, och natten innan Ruth Ellis blir hängd tillbringar dessa båda kvinnor vermouthdrickande och gråtande tillsammans.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons