Mats Hjelm, ”The other shore”Vacker resa över oceaner av vemod

Mats Hjelm, ”The other shore”, installationsvy på Norrtälje konsthall.
Mats Hjelm, ”The other shore”, installationsvy på Norrtälje konsthall. Foto: Jean-Baptiste Béranger

Slavhandelns rutter från Europa via Västafrika till Brasilien över haven som förenar och skiljer åt är en av trådarna i Mats Hjelms konst. Sömlöst flätar han samman platser över såväl tid som rum i en storslagen installation fylld av poesi och melankoli.

Thomas Olsson
Publicerad
Annons

Mats Hjelm återanvänder inte bara gärna eget filmmaterial i sina videoinstallationer utan lyckas även sömlöst väva in en hel bildvärld och andra genrer i sina verk. I sitt visuella berättande använder och mixar han till synes otvunget samman musik, litterära texter, radiopjäser, vardagliga berättelser och minnesbilder. Allt detta presenteras i form av bildmässigt storslagna installationer som blivit något av hans signum.

Det drygt halvtimmeslånga videoverket ”The other shore”, som utgör huvudnumret på Mats Hjelms (född 1959) pågående utställning i Norrtälje konsthall, är inget undantag. Istället känns det som om verket, som ursprungligen gjordes 2017 för en utställning på Mam, Rio de Janeiros moderna konstmuseum, knyter samman flera av de trådar som Mats Hjelm arbetat med under en längre tid.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons