Patricia Hedelius:Snöpligt slut – vissa skulle kalla det rättsskandal

Patricia Hedelius

Hade dramat om den mutade diktatorsdottern varit en film, skulle merparten av publiken rest sig upp i salongen i en känsla av kollektiv besvikelse när de friande domarna mot de tidigare Teliatopparna lästes upp. Beskedet är häpnadsväckande – och gavs med en bitsk sågning av åtalet.

Patricia Hedelius
Publicerad
Annons

Huvudförhandlingen har pågått under 42 förhandlingsdagar under andra halvåret av 2018. Åklagaren har lagt fram omfattande material från den utredning på totalt 30 000 sidor som han bedrivit sedan 2012. Det låter gediget, noggrant och välanalyserat. Men när rättens ordförande rådmannen Tomas Zander meddelade de tre friande domarna hade han en helt annan syn på det arbete åklagaren presenterat i höstens förhandling.

Fraser som ”inte robust”, ”funnits brister”, ”haft svårt att konkretisera” och ”inte lyckats visa” användes för att beskriva åklagarens arbete. Det är ett anmärkningsvärt lågt betyg med tanke på den tid och kostnad som lagts ned på att utreda frågan huruvida diktatorsdottern Gulnara Karimova mutades av Teliachefer under åren 2007 till 2010. 

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons