ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Recension

Sovjets barnbarn. Ryssarna i Baltikum

Sovjetmänniskor sätter ord på förtrycket

Kalle Kniivilä, född 1965 i Norra Karelen, är journalist på Sydsvenskan. Han var tidigare Moskvakorrespondent för den finska tidningen Kansan Uutiset.
Kalle Kniivilä, född 1965 i Norra Karelen, är journalist på Sydsvenskan. Han var tidigare Moskvakorrespondent för den finska tidningen Kansan Uutiset. Foto: Thomas Löfqvist

”Sovjets barnbarn” är en reportagebok om de stora grupperna ryskspråkiga som levde i de baltiska länderna under ockupationen – och blev kvar. SvD:s Rysslandskorrespondent, Maria Georgieva, läser Kalle Kniiviläs nya bok.

Maria Georgieva
Publicerad

”Sovjets barnbarn” tar med läsaren till lokalsamhällen i Baltikum där människor formulerar sin vardag i nuet. Boken handlar om ryskspråkiga i de baltiska länderna, som under årtionden var ockuperade av Sovjetunionen. Där lever drygt en miljon rysktalande, det är en av de största minoritetsbefolkningarna i EU. Men alla är inte ryssar, precis som att det inte bara är ryssar som bor i Ryssland. Efter Sovjets fall är 14 procent av invånarna i Lettland så kallade icke-medborgare – de bor i landet men är inte medborgare i vare sig Lettland eller något annat land. De får inte rösta i val och är uteslutna från vissa ämbeten.

Det här är Kalle Kniiviläs sista del i reportageserien om vardagen i skuggan av storpolitiken efter Sovjetunionens fall. Den första boken "Putins folk" (2014) undersöker president Vladimir Putins populäritet i Ryssland. "Krim tillhör oss" (2015) gav omistliga perspektiv om de nya konfliktlinjerna som uppstod mellan Krimborna efter annekteringen.

Laddar…