Vi hör av ossHan får oss att skratta åt anställningsintervjun

Jacob Sundberg, född 1981, är verksam som skribent och affärsutvecklare. 
Jacob Sundberg, född 1981, är verksam som skribent och affärsutvecklare.  Foto: Tomas Jansohn

Vi hör av oss. Hur många gånger har vi inte hört den trötta frasen efter en intervju. Debutanten Jacob Sundberg använder den som utgångspunkt för en ovanligt rolig novellsamling – där alla berättelser handlar om just anställningsintervjuer.

Sebastian Lönnlöv
Publicerad
Annons

Jenny har alltid vetat att hon vore perfekt bakom disken i en inredningsbutik, men för att få stå där måste hon först bevisa sin goda smak, utan att falla i några fällor. Irina kommer alldeles snart att slå igenom som sångerska, men till dess behöver hon a-kassa. Alltså måste hon söka jobb – och se till att inte få dem. När chefen som intervjuar henne visar sig vara ovanligt överseende tvingas hon ta till allt mer drastiska metoder för att han ska förstå hur olämplig hon är.

Elin får en livskris när inbjudningskortet till klassåterträffen dimper ner på hallmattan. Hennes klasskamrater har spritts för vinden, men själv är hon kvar i Nässjö. Nu måste hon genast flytta till Stockholm, så hon struntar helt i att hon är överkvalificerad för sekreterartjänsten hon har sökt. Men är hon verkligen så intolerant som personlighetstestet visar? Detta sinnrikt konstruerade test skulle säkert kunna göra Sundberg rik om han sålde in det till olika företag – och som med bara åtta frågor innebär en rejäl effektivisering.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons