Krock i svensk-kinesiskt möte

Kina och Sverige tar vägen om samarbete för alla slags transporter. Ländernas båda ansvariga ministrar möttes i Göteborg och på agendan fanns både världsledande svensk trafiksäkerhet och Kinas snabba utbyggnad av höghastighetståg.

TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

I ett soligt men blåsigt Göteborg fick den kinesiske transportministern Yang Chuantang först uppleva att köra E4 i körsimulator och sedan se hur en bil klarar ett krocktest. Krockade bilar är annars en vanlig syn på kinesiska vägar. Kina är bland världens trafikfarligaste länder. Den inhemska statistiken är bristfällig, men WHO räknade 2010 med 276 000 trafikdöda. Det innebär 750 dödsoffer per dag. Att jämföra med Sverige där det i fjol dog 275 personer i trafikolyckor.

För att förbättra trafiksäkerheten i Kina finns det sedan 2012 ett svensk-kinesiskt forskningscentrum i Peking som båda staterna fortsätter att stödja. Ministermötet i Göteborg resulterade också i ett förlängt samförståndsavtal inom transportområdet. Det har också breddats till att inkludera järnvägen - ett område där svenska regeringen är särskilt intresserad av Kinas höghastighetstrafik. Infrastrukturminister Anna Johansson (S) vill skapa en ny snabb järnvägslinje mellan Göteborg och Stockholm. Förra veckan var hon i Japan och Sydkorea och tittade även där på deras höghastighetståg.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons