Recension

Gustaf Tenggren – en biografiTenggren tog svensk trollskog till Hollywood

MOLLSTÄMD SUCCÉ En bankman har skrivit den första biografin om Gustaf Tenggren, konstnären som målade tomtar och troll i John Bauers efterföljd. Bortglömd i Sverige, men känd i USA för älskade barnböcker och som chefsillustratör hos Disney där han var med och skapade ”Snövit” och ”Pinocchio”.

Clemens Poellinger
Publicerad
Annons

Det är en bild som skulle kunna vara en scen från Dalarna. Snön yr utanför det spröjsade fönstret. En mormorsklocka skymtar i ena hörnet, en mässingsljusstake i det andra. I mitten en järnkamin, ovanpå den en kaffekittel. Mannen med rufsigt hår sitter på en träpall till vänster om den. Han värmer sina fötter, iklädda tjocka raggsockor, mot kaminen. Kvinnan till höger med pälsfodrade tossor likaså. På trägolvet ligger katten …

Det skulle kunna vara Sverige – och var det väl på sätt och vis också för illustratören och konstnären Gustaf Tenggren (1896–1970) och svenskättade hustrun Mollie, född Fröberg. Året när han målar sig själv och hustrun i en kanske inte alltigenom idyllisk vinterinteriör är 1943. Hemmet i Dogfish Head vid Atlantkusten i Maine är inrett med rustika antikviteter från det gamla landet dit han aldrig återvände.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons