ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Direktörens dubbelliv

Alvar Lindencrona ledde under kalla kriget en hemlig svensk motståndsrörelse. SvD:s Mikael Holmström berättar i sin bok Den dolda alliansen – Sveriges hemliga Nato-förbindelser om ett dubbelliv med familjen som alibi. I dag publicerar vi delar ur kapitlet ”Jag var pappas täckmantel”.

Mikael Holmström
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Alvar Lindencrona var under sin livstid känd som styrelseproffs och direktör för försäkringskoncernen Thule. Men i det fördolda hade Lindencrona ett topphemligt uppdrag. Han ledde under ett kvarts sekel Sveriges underjordiska motståndsrörelse som skulle träda i funktion om Sovjet ockuperade landet.

Verksamheten som byggdes upp i största hemlighet skedde i samverkan med Natoländerna. Som med så mycket annat som rör Sveriges hemliga västkontakter kommer sanningen fram i ljuset steg för steg och först i efterhand. Likadant var det i den lilla värld som utgjorde Alvar Lindencronas egen familj. Hustrun Jane Lindencrona och barnen var ovetande statister i ett riskabelt spel där familjens bostad och resor tjänade till att dölja arbetet med motståndsrörelsen. Dess historia blev sammanflätad med familjens.

Laddar…