”Propositionen skapar ett tredje kön”

Socialminister Göran Hägglunds (KD) lagförslag om att införa ett tredje kön – ”män som föder barn” – måste stoppas. Det kräver i dag två av Kristdemokraternas riksdagsledamöter i en motion som SvD.se tagit del av. För första gången sedan maktskiftet 2006 går allianspolitiker aktivt emot en proposition från den egna regeringen.

Publicerad
Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

Foto: HENRIK MONTGOMERY
Annons

En stor majoritet i riksdagen, bestående av Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och den rödgröna oppositionen, har länge velat ta bort kravet att den som vill byta kön måste sterilisera sig. Kristdemokraterna har hållit emot i regeringen, men efter ”noggrann eftertanke och analys”
svängde partistyrelsen i februari förra året. Att genom sterilisering ”beröva en människa möjligheten att få barn, och därigenom hindra livet, är ett mycket genomgripande och allvarligt ingrepp”, som inte bör inte tvingas på en människa, motiverade Göran Hägglund, KD-ledare och socialminister.

Den 14 mars lade han en proposition på riksdagens bord. Regeringen slår fast att kravet på sterilisering för ändrad könstillhörighet är ”otidsenligt” och ska slopas i sommar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons