ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

3D-printad mat snart på bordet

Kanske låter det inte så aptitretande med mat laddad i kapslar som printas ut lager för lager i en 3D-skrivare. Men tekniken utvecklas snabbt och öppnar dörren för nya uthålliga råvaror som alger, gräs och insekter.
SvD ger ett smakprov på den 3D-printade framtidsmaten.

Henrik Ennart
Publicerad

Hemlagad mat eller i alla fall något som påminner om hemlagat står högt på listan över saker som kan förgylla tillvaron för astronauter.
Den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa satsade därför förra året 125000 dollar på att utveckla en 3D-pizza-skrivare som ska kunna användas i rymden.
Just pizza anses vara en maträtt som är relativt enkel att tillverka i 3D-printer eftersom det är tydliga skikt av bröd, tomatsås, fyllning och ost.
I förlängningen ska den datastyrda matskrivaren kunna skapa nästan vilken maträtt som helst med hjälp av ett nedladdat recept.
Långa rymdresor ställer stora krav på hållbarhet och näringsinnehåll. De kombinationer av pulver och vätska som används i skrivaren ska ha en hållbarhetstid på 30 år.
Även amerikanska soldater gillar pizza och på kravspecifikationen finns därför också att bitarna ska klara ett fallskärmshopp
Budskapet är att tydligt, de första människorna på Mars ska också kunna äta pizza.

Tuggvänlig 3D-mat för personer som har svårt att svälja, det erbjuds de som bor på tyska äldreboenden i samband med ett pågående forskningsprojekt.
Råvaror som fläsk och kikärtor mosas till puré och fylls i något som liknar en bläckstråleskrivare. Styrd av ett dataprogram byggs sedan maten upp i tunna lager som läggs ovanpå varandra.
En av de tekniska utmaningarna är att få en bra konsistens utan att lagren separeras.
Maten sägs dofta, smaka och se ut (nåja) som en vanlig maträtt och sedan smälta i munnen.

Laddar…
Mer från Startsidan