Det mest skuldsatta folket i eurozonen

Trodde du att EU:s mest skuldsatta befolkning är greker, spanjorer eller italienare? Då är det dags att tänka om. De européer som är skyldiga mest är ett land betydligt närmare oss.

Therese Larsson
Publicerad
Annons

Förstaplatsen till de mest skuldsatta inom eurozonen går till holländarna, och den stora anledningen är deras bostadslån. En sammanställning som tidningen
Wall Street Journal gjort, och som grundar sig på siffror från
Eurostat, visar att det genomsnittliga nederländska hushållet är skyldigt nära 250 procent av årsinkomsten, och då talar vi brutto. Det innebär att en holländsk familj måste arbeta i 2,5 år – och inte betala någon skatt unden den tiden – för att amortera av lånen helt.

Situationen oroar holländska ekonomer och myndigheter, eftersom den ses som en risk för den i dagsläget relativt goda nederländska ekonomin. Nederländerna har idag i och för sig ett budgetunderskott på drygt 5 procent, men statsskulden ligger på i sammanhanget måttliga 62 procent av BNP och arbetslösheten är låga 4,3 procent. Men skulle räntorna stiga, eller situationen på arbetsmarknaden försämras finns det många familjer som ligger illa till.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons