Stora Enso avfärdar kritiken

Stora Enso slår ifrån sig kritiken om brister i hållbarhetsarbetet. Bolaget har inte gjort något fel i Brasilien. Det säger Juan Carlos Bueno, Stora Ensos chef för affärsområdet Biomaterials.

Emmylou Tuvhag
Publicerad
Annons

Under de senaste åren har Stora Ensos skandaler avlöst varandra. I höstas publicerade Kalla Fakta en dokumentär om att Stora Ensos underleverantörer i Pakistan använder barnarbetare för att samla in returpapper. Och under våren har SvD Näringsliv granskat Stora Ensos verksamhet i Brasilien och skrivit om konflikter med lokalbefolkningen och om hundratals anställda på plantagerna och fabriken som stämt företaget för bland annat hälsofarligt arbete.

Men just ordet skandaler värjer Juan Carlos Bueno sig för. Han är direktör för affärsområdet Biomaterials, ansvarig för hållbarhetsarbetet och medlem i styrelsen för det brasilianska dotterbolaget Veracel. I stället anser han att många av problemen beror på att Stora Enso går in i länderna genom så kallade samriskbolag. Så är också fallet i Brasilien, där Stora Enso äger hälften av Veracel. Den andra halvan ägs av det brasilianska bolaget Fibria.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons