Somalias katastrof den värsta

Den svenska biståndsministern Gunilla Carlsson var för en vecka sedan i Juba och firade den nya staten Sydsudans födelse. Hon hade på resan också flera möten om svält­katastrofen i östra Afrika och ser märkbart tagen ut när hon talar om sina erfarenheter.

Jan Blomgren
Publicerad
Annons

–Sverige har redan satsat mycket på östra Afrika, hittills i år 390 miljoner kronor, men det är viktigt att vi kan också kan få andra länder att mobilisera. Det här får inte bli en glömd katastrof, säger Gunilla Carlsson, som inte säger sig vara överraskad av katastrofens omfattning, men att hon verkligen insett vikten av det snarast sker stora internationella satsningar.

– Jag tror tyvärr att den här katastrofen kommer att fortsätta under hösten och det är fruktansvärda behov som väntar. Det handlar inte bara om ett humanitärt bistånd utan också om politiska påtryckningar för att få Kenya att ge utrymme för de stora flyktingströmmarna. Lägret i Dadaab har stora möjligheter att växa och jag har vädjat till Kenyas regering att öppna för den möjligheten, men är medveten om att det innebär politiska utmaningar, säger Gunilla Carlsson.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons