Lega-land vill vända Italien ryggen

Cittadella På onsdag inleds rättegången mot Silvio Berlusconi där han är åtalad för att ha haft sex med minderårig. Ett parti som utnyttjar premiärministerns försvagade ­ställning är Lega Nord som vill ha en egen stat. SvD har besökt en stad i Lega-land där borgmästaren vägrade fira Italiens 150-årsdag.

Publicerad
Annons

Cittadella är en pärla på den bördiga slätten i regionen Veneto. I namnet ryms småstadens gåtfulla kontraster. Här finns både den stillsamma, sömniga idyllens många njutningar och dess introverta fobier. Den magnifika, intakta ringmuren med torn och vallgravar inbjuder till utsökta vykort. Den byggdes som en medeltida befästning till skydd mot främmande hot. Stadsmuren definierade historiskt en skarp gräns mellan vi och dom. Idag byggs en ny stadsmur genom de kommunala bestämmelser för mantalsskrivning som gjort Cittadella till en modell för reglering av invandring i Norditalien.

Innanför murarna råder pedantisk ordning och reda. För sjutton år sedan tog en grupp ungdomar över styret i Cittadella. Bland nykomlingarna fanns Massimo Bitonci, idag 46 år och borgmästare sedan snart tio år, utbildad revisor, tidigare rugbyspelare, flitig maratonlöpare. Sedan 2008 också invald i parlamentet i Rom för Lega Nord.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons