Recension

PorslinsfasadernaFormuleringsglädjen flödar

FAMILJEKRÖNIKA Sven Olov Karlssons roman om en sömnlös sanndrömmare är ett välutmejslat porträtt av en kvinna i brytningstiden mellan det gamla och det moderna.

Uppdaterad
Publicerad
Sven-Olav Karlsson.

Sven-Olav Karlsson.

Foto: TT
Annons

Under de inledande sidorna tror jag, fördomsfullt, att Sven Olov Karlssons tredje roman kommer att vara en vanvettigt trist upplevelse. En familjekrönika som sträcker sig över nästan ett sekel i västmanländsk bruksmiljö, skriven på dialektal slang och med en till synes lätt blodfattig ramhistoria i auktionsförrättarmiljö.

Men mina förutfattade meningar kommer förvånansvärt snabbt på skam. För varje kapitel som går, varje decennium som flyter förbi, förändrar Karlsson sitt språk. Berättelsen om familjen Silver rör sig framåt genom att referensfyllt fånga tiden den befinner sig i. Det tar ett tag innan jag ens märker det. Först när vi har nått det sena 1960-talet börjar jag bläddra bakåt och upptäcka hur Karlsson nästan osynligt och med kirurgisk precision har tagit med mig på en resa genom en svensk glesbygds modernisering. Han är onekligen en smått bländande formuleringskonstnär.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons