Svenskarnas grillvanor – och ovanor – avslöjade

Männen på Gotland är bäst på att grilla i Sverige – i alla fall om de får säga det själva. Det visar en undersökning om grillvanor som Sifo gjort på uppdrag av ICA.

Charlotte Lindahl
Publicerad
Annons
Foto: HASSE HOLMBERG / SCANPIX

I undersökningen har över 4 500 personer, något fler män än kvinnor, svarat på frågor om grillning och vad de helst lägger på gallret över den glödande kolen.

För även om försäljningen av gasolgrillar ökade med 25 procent under förra året uppger fortfarande sex av tio svenskar att de antingen använder sig av kol eller briketter när de ska grilla. Lika många uppger att de grillar minst en gång i veckan under grillsäsongen.

Undersökningen visar också att svenskarna planerar sin grillning betydligt mer än vad de gör med vardagsmatlagningen under resten av året. Enligt undersökningen vet åtta av tio vad de vill lägga på grillen när de går in i affären, men bara 28 procent vet i vanliga fall vad de ska äta till middag samma kväll.

Annons
Annons

Det som framförallt hamnar på svenska grillar är fläskkött, tätt följt av nötkött och grillkorv. Bland svenskarna över 65 år uppger tre av tio att de gärna lägger fisk och skaldjur på grillen, medan lika många i kategorin 50-64 år aldrig har testat att grilla fisk och skaldjur.

Hälften av de äldre männen har aldrig grillat vegetariskt, något som över hälften av kvinnorna i ålderskategorin 15-29 år helst grillar.

Det är männen som är ute på garageuppfarten och tvättar bilen, det är männen som skottar snö – och det är männen som står ute och grillar. Johan Swahn, före detta kock som doktorerat i sensorik

– De flesta i undersökningen säger att de helst marinerar och kryddar sitt kött själva. Några säger att de vill testa egna kryddblandningar medan andra säger att de inte litar på det färdigmarinerade köttet och misstänker att det kanske är andrasorteringen på kött som döljs bakom kryddorna, berättar Lieselott Liljevik, marknadsanalytiker, ICA Sverige.

– Vår försäljningsstatiskt visar dock att färdigmarinerat kött säljs bäst i början av säsongen. Det kan ju bero på att man inte hunnit köpa alla kryddor som behövs för grillsäsongen än, fortsätter Lieselott Liljevik.

När det gäller tillbehöret är det mest populärt att äta färska grönsaker och grönsallad till det grillade köttet. Det är bara män i åldern 15-29 år som hellre äter potatissallad och färdiga såser till köttet. Endast nio procent uppger att klyftpotatis är det viktigaste grillbehöret.

Undersökningen visar, kanske föga överraskande, att rollerna i köket förändras under grillsäsongen. De som under resten av året inte är så aktiva blir plötsligt ansvariga, och de som brukar laga maten istället står för dukning och tillbehör.

De flesta männen, 32 procent, uppger att de är glada amatörer när det gäller grillning och gärna grillar även om de inte har någon kunskap om det. Kvinnorna uppger att deras vanligaste syssla vid grillning är att förbereda och fixa dukning, tillbehör och dricka.

– Det är männen som är ute på garageuppfarten och tvättar bilen, det är männen som skottar snö – och det är männen som står ute och grillar. Det har nog med att göra att männen vill vara den som representerar familjen, säger Johan Swahn, före detta kock som doktorerat i sensorik.

LÄS MER:
Så ofta plockar svenskarna fram grillen

RECEPTSPECIAL:
Så gör du goda egna tillbehör till grillat

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons