Hälsingegårdar – en glimt av forna storhetsdagar

Pråliga träslott var en gång Hälsingeböndernas stolthet. Nu erbjuder de en vilsam miljö för storstadsfamiljer som söker lugnet på landet.

Publicerad
Annons

Nu är vi i och för sig inte i Småland, utan i Hälsingland, men skogen är lika grön, fälten lika böljande och gårdarna lika röda, bara lite större. För Hälsingegårdarna är de pråligaste och mest påkostade bondgårdar man kan tänka sig. Bondeslott och träborgar har de kallats och de unika värden som finns bland dessa runt 1000 bevarade gårdar håller nu på att göras alltmer tillgängliga för besökare.

På Västerby i Regnsjö mellan Bollnäs och Söderhamn, satsar man särskilt på barnen. ”På gammelmormors tid” kallas programmet som ges två dagar i veckan hela sommaren. Direkt i entrén via logen får barnen klä sig i Emil-mössa och jacka, alternativt Ida-huckle och förkläde. Några könsneutrala alternativ erbjuds inte. Därefter är det lek som på gammelmormors tid som gäller. Till exempel finns ett par enkelt hopsnickrade trästyltor att vingla runt på, tunnband att snurra med en pinne, stenkulor att spela med, man kan snickra en egen fågelholk, hoppa i hö, tova ull, hoppa säck och leka handelsbod. Men roligast av allt tyckte treåringen att djuren var. De bräkande getterna som man kan gå in till i hagen och klappa, de tufsiga fåren och kaninerna som inte var helt lätta att gosa med. Dessutom testade han ponnyridning, men där bröts autenticiteten något i och med den småskavda plasthjälmen han fick ta på sig.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons