ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Bankernas bonuslyft retar Odell

Finansmarknadsminister Mats Odell riktar svidande kritik mot bankernas och finansinstitutens bonusavsättningar för 2009. Odell har tagit del av en hemlig kartläggning från Finansinspektionen och är upprörd över resultatet.

Jan Almgren
Publicerad

Det var dagarna för jul som Finansinspektionen skickade ett brev till regeringskansliet med rubriken ”Återrapportering enligt regleringsbrev”. Promemorian, som hittills inte har uppmärksammats, inleds med en kort redogörelse för de nya bonusreglerna för att därefter berätta något mycket mer intressant. Det handlar om att bankerna långt ifrån följer de nya bonusreglerna som införts. Inspektionen har dessutom informerat finansmarknadsministern om att bankernas och finansinstitutens bonusar för 2009 kan bli högre än 2008. Därav Mats Odells ilska.

Finansinspektionen har på eget initiativ granskat bonusarna som har betalats ut i finansbranschen under 2009. Resultatet visar att nästan all rörlig ersättning grundar sig på en kort intjäningsperiod (ett år eller mindre) och har en kort utbetalningsperiod. Det vill säga hela bonusbeloppet betalas snabbt ut till mäklaren, analytikern eller säljaren på ett bräde i början av året.

Laddar…