ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Sverige-Israel – 70 år av stormiga relationer

Sveriges relationer till Israel har gått från varma till iskalla och sedan tillbaka igen flera gånger sedan Sverige som ett av 33 länder 1947 röstade för FN:s delningsplan för Palestina. Med hjälp av Mellanösternexperten Per Jönsson reder SvD här ut några händelser som har påverkat förbindelserna på olika sätt.

Johanna Ekström
Uppdaterad
Publicerad
Annons

När Sverige under och efter andra världskriget tog emot judiska flyktingar från Norge och Danmark, samt via de så kallade Vita bussarna från koncentrationslägren 1945 fanns det en stor sympati för ”det judiska folkets sak”. Sverige var ett av 33 länder som i november 1947 röstade för FN:s delningsplan för Palestina, som i sin tur ledde till att Israel bildades. Scrolla ned för fler historiska bilder.

Sverige var också snabbt med att erkänna Israel som stat i maj 1948. Framför allt den socialdemokratiska rörelsen var väldigt pro-israelisk och under 1950- och 1960-talen hade Sverige mycket goda relationer till Israel. Det som grusade relationen tillfälligt under ett par år var högermilisen Sternligans mord på FN-medlaren Folke Bernadotte. Den israeliska regeringen ville inte bidra till att reda ut mordet, som innebar att en viktig fredsplan begravdes. Konflikten sopades till slut under mattan och 1950 återupptog Sverige de diplomatiska förbindelserna med Israel efter ett par års utredning.

Laddar…
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons