ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Har varit förlorade år för alliansen”

Kampen för att minska utanförskapet var det allt överskuggande när Anders Borg för tio år sedan stakade ut färdplanen för Moderaterna. Men nya siffror från SCB visar att den här mandatperioden har varit förlorade år för alliansen. Finansministern lägger i veckan sin valårsbudget men det är för sent att frisera statistiken.

Lena Hennel
Publicerad
Annons

Talman Per Westerberg (M) nickar och ler glatt. Det är den 16 oktober 2006 och partikamraten Anders Borg räcker honom den borgerliga regeringens första budget innan han tar de få kliven upp i riksdagens talarstol. Bland åhörarna sitter en allvarsam statsminister iklädd grå slips och eftertänksam min, samt två före detta s-märkta finansministrar - Pär Nuder och Bosse Ringholm.

Budgetpropositionen för 2007 är en milstolpe förklarar Anders Borg, ”mellan epoken Persson, som går mot sitt slut, och epoken Reinfeldt som går till sin början”. Han berömmer Göran Persson för att ha återupprättat statsfinansernas förlorade heder. Men nu har Sverige i stället en ”jobbskuld” som ska saneras.

Laddar…