Fira våren med ett glas bubbel

Bubbla ikapp med vårkänslorna.
Bubbla ikapp med vårkänslorna.

Får jag citera mig själv? ”Bubblorna brusar och berusar!” Men det är så sant som det är sagt. Inget triggar humöret och vårkänslorna som ett bubblande vin. Här listar SvD:s Bengt-Göran Kronstam sex favoriter.

Publicerad
Annons

1 / 6

2007 Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Perle d’Or

nr 7892, 169 kr, torrt mousserande

Louis Bouillot har ett grundmurat rykte när det gäller crémant de bourgogne. Här är en prestigevariant med en elegant, kritsval, samtidigt generöst druvig doft och en sirlig, mycket lätt, ren och fräsch smak. Gott både som aperitif och till de flesta maträtter där fisk och skaldjur ingår.

Annons
Annons

2 / 6

2003 Beaumont des Crayères Fleur de Prestige Brut

nr 72474, 289 kr, torr champagne

Denna champagne har fått vila elva år på jästen, nära fyra gånger längre än lagen kräver. Cuvéen bygger på hälften chardonnay, fyra tiondelar pinot noir, resten meunier. Smaken är torr och mogen i förnäm, mättad stil som gör sig lika bra före maten som till en elegant fisk- eller skaldjursrätt.

Annons
Annons

3 / 6

Charles Heidsieck Brut Réserve

nr 77522, 459 kr, torr prestigechampagne

Basen utgörs av den utmärkta årgången 2008 som byggts på med nästan lika mycket äldre årgångar, tre till fyra gånger det gängse, med en genomsnittlig ålder på tio år och där det äldsta vinet är från 1990. Inte konstigt att detta vin anses jämbördigt den tredubbelt dyra Krug Grande Cuvée.

Annons
Annons

4 / 6

Amazone de Palmer Brut

nr 82267, 599 kr, torr prestigechampagne

Palmer har tagit champagneälskarna med storm. Här har du husets prestigechampagne som fått mogna tio år på jästen, vilket märks på de pyttesmå bubblorna och den brödiga, nästan nougattonade, förföriskt goda karaktären. I en jämförelse mellan smak och pris är det inget annat än ett superfynd!

Annons
Annons

5 / 6

2007 Louis Roederer Cristal Brut

nr 75627, 1 599 kr, torr prestigechampagne

Nog för att champagne är en festfixare av Guds nåde, men att det också kan vara ett ”stort” vin bevisas här. Doften är ännu hårt knuten med en distinkt fruktsyra och nästan frasig kritton, men smaken är magnifikt sammansatt och oändligt lång med en elegant syra som garanti för en framtida karriär.

Annons
Annons

6 / 6

Deutz Rosé Brut

nr 77239, 485 kr, torr roséchampagne

Att Deutz gör skumpa som är deutzgod konstaterade jag redan första gången jag recenserade den, ett uttalande som spred sig som en löpeld. Rosén hittar du än så länge i beställningssortimentet, men kvaliteten borgar för succé. Finns även i både halvbutelj och magnum för den lilla eller stora festen.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons