Mikael Mölstad:Ekologiska fällan hinder för hållbar vinproduktion

Mikael Mölstad

Jag gillar ekologi. Men ännu mer gillar jag hållbar produktion. Det är framtiden. Problemet är att för många är fångade i den ekologiska fällan. Och det gäller även vinimportörer och Systembolaget. Nu pratar allt fler om att den blå ekonomin tar över.

Publicerad
Annons

Kommer satsningar på grön ekonomi att övergå till blå ekonomi? Jag tror det. Det krävs mer för framtiden än att bara titta på gröna miljömässiga fördelar. Den blå ekonomin tar ett helhetsgrepp kring hållbar utveckling vilket känns mer relevant.

Begreppet blå ekonomi myntades av den belgiske ekonomen Gunter Pauli så sent som 2010. Han hävdar att samhället måste satsa på en hållbar ekonomi med lokalt förankrad utveckling där resurser och pengar stannar kvar.

Jag vill påstå att detta kommer att skapa en mindre revolution inom vinindustrin. Den blå ekonomin kan nämligen jämställas med sustainable winegrowing, det vill säga hållbar vinproduktion. I mer än 15 år har vinindustrin i Kalifornien utvecklat ett regelverk för att producera vin hållbart.

I begreppet hållbart ingår då allt som påverkar produktionen. Från vinodlingen med ekosystem, växtskydd och markskötsel till vinifikationen med energiförbrukning, återvinning och arbetsvillkor. I grunden handlar det om att inte ta ut mer resurser än man kan återföra till sin verksamhet och lokalsamhälle. Och detta innefattar allt.

Annons
Annons

I grunden handlar det om att inte ta ut mer resurser än man kan återföra.

Även om regelverket är komplext blir det allt populärare i Kalifornien. I Sonoma räknar man med att 98 procent kommer att innefattas år 2020. I Europa är också den hållbara vinproduktionen ett allt viktigare tema. Inte bara för att hindra företaget från att stjäla från framtidens resurser. Forskare har räknat ut att det också lönar sig att satsa på hållbarhet i alla led. På sikt kan man tjäna stora pengar genom de möjligheter till besparingar som ligger inbyggt i regelverket. Allt från vatten och energi till förbrukningsmaterial och återvinning.

Regelverket med hållbar produktion har blivit speciellt framgångsrikt i vinindustrins familjeföretag, vilket de allra flesta är. Ingen klok vinproducent vill väl lämna över ett företag till barn och barnbarn där resurserna förbrukats i förtid?

Hållbar produktion är speciellt framgångsrikt i familjeföretagen.

Allt detta är gott nog. Men det finns ett stort problem: certifiering. Visserligen finns hållbara certifieringar i både Österrike och Frankrike. I Kalifornien kommer de att införas senare i år. Dessvärre har de inte samma genomslag och betydelse som eko-certifieringar. Ekologi är helt enkelt mer inarbetat och lättare att certifiera. Den ekologiska EU-certifieringen underlättar till exempel enormt för alla parter.

Jag kan bara hoppas att vi snart får en internationell standard för certifiering av hållbar vinproduktion. Det kommer att förändra allt. Jag vet att många vill handla hållbart i dag men utan certifiering får de hålla sig till ekologiskt. Jag vet också att Krav är på väg mot att inkludera mer hållbarhet i sina certifieringar.

På Systembolaget är det bara ekologi som gäller. Det går inte att söka på viner som nu är hållbart certifierade. Däremot kan man söka på naturvin som inte har något regelverk överhuvudtaget. Systembolaget skryter dock mer än gärna om sitt eget hållbarhetsarbete.

Både Systembolaget och andra har en del att fundera på. Det pågår en stillsam revolution i världen. Mot en hållbar framtid och en ny ekonomi. Den blå.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons