ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Föräldrars utbildning påverkar barns diabetes

Barn med diabetes vars föräldrar studerat längre har bättre kontroll på sitt blodsocker än barn vars föräldrar har lägre utbildning, enligt svensk forskning.
Barn med diabetes vars föräldrar studerat längre har bättre kontroll på sitt blodsocker än barn vars föräldrar har lägre utbildning, enligt svensk forskning. Foto: Isabell Höjman/TT

Barn och ungdomar med typ 1-diabetes med högutbildade föräldrar har bättre kontroll på sitt blodsocker än barn till lågutbildade. Det visar svensk forskning, som Dagens Medicin rapporterar om.

TT
Publicerad

En avgörande del i behandling av typ 1-diabetes är att ha bra kontroll på långtidsblodsockret. Det är ett medelvärde för ungefär de tre senaste månaderna och ligger det för högt ökar risken för komplikationer.

När svenska forskare gick igenom data från nästan 20 000 barn och ungdomar i det Nationella diabetesregistret såg de att det finns stora skillnader kopplade till föräldrarnas utbildning. Barnens nivå på långtidsblodsockret HbA1c är lägre ju längre utbildning föräldrarna har. Det gäller både pappornas och mammornas utbildning.

Laddar…