ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Du kan inte rulla en skitkorv i glitter”

Ivar Arpi och Johannes Klenell på SvD:s scen på Bokmässan.
Ivar Arpi och Johannes Klenell på SvD:s scen på Bokmässan. Foto: Staffan Löwstedt

SvD Kulturs krönikörer Ivar Arpi och Johannes Klenell kommer inte överens om mycket i tidningsspalterna. Men när de möttes på Bokmässan för en debatt om Sveriges högersväng kunde de faktiskt enas – i alla fall om en sak.

SvD
Publicerad
Annons

Elsa Westerstad, samtalsledare: Det finns ett gammalt och lite skämtsamt uttryck som säger att svenskar i själ och hjärta är socialdemokrater. Är det vi ser nu, att högern drar fram i Sverige, bara ett hack i systemet?

Ivar Arpi: Både ja och nej. Nu är jag diplomat här. Sverigedemokraterna är inte höger i det avseendet. De uppfattas som höger, men en anledning till varför de kan ta arbetarväljare och väljare på landsbygden är att de driver klassiska vänsterfrågor också. Så har de kunnat övertyga människor om att ”vi kommer att kunna tillvarata era intressen”. Svenskar är socialdemokrater i det avseendet att det finns vissa objektiva klassintressen. Det finns vissa saker som människor bryr sig om, till exempel a-kassa. Jag tror att man, när man säger att det går bra för högern i Sverige, får komma ihåg att det är några tusen röster som skiljer dem åt. Socialdemokraterna gick fram, till och med Miljöpartiet gick fram – hör och häpna – så jag tror att om man kollar på varför folk röstar på Sverigedemokraterna så ska man, ifall man är höger, akta sig för att tänka ”yes, nu har vi vind i ryggen för massa liberaliseringar”. För det är inte det mandatet man har fått från väljarna.

Laddar…