Hur påverkar protesterna Natoprocessen?

Foto: Fredrik Sandberg/TT

PODD | Erdogan-dockan som hängdes vid Stadshuset i Stockholm väckte starka reaktioner och fördömanden. Både från Turkiet och från den svenska regeringen. Men är den turkiska presidentens upprördhet genuin eller används situationen bara strategiskt?

SvD
Publicerad
Annons

Aktivistgruppen Rojavakommittéernas aktion då en skyltdocka med Erdoganmask hissades upp vid Stadshuset skapade direkt starka reaktioner. Den turkiska regeringen ställde in talmannen Andreas Norléns planerade besök i Ankara och även den svenska regeringen var upprörd. Utrikesminister Tobias Billström kallade det hela för en ”skenavrättning” och statsminister Ulf Kristersson sade att aktionen kommer att försvåra Sveriges Natoansökan. Detta har i sin tur fått kritik från flera håll eftersom aktionen har stöd av den grundlagsskyddade yttrandefriheten.

Och intrigerna fortsätter. I onsdags kallade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson Erdogan ”en islamistisk diktator” och i helgen vill den högerextrema politikern Rasmus Paludan bränna Koranen utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Lördagen den 21 januari anordnar också organisationen Allians mot Nato en demonstration vid Norra Bantorget under parollen ”Ingen allians med fascister”.

Spelar de här protesterna någon som helst roll för den svenska Nato-processen, eller handlar den om något annat? På en kvart får du veta om Erdogan verkligen är så lättretad eller om allt är ett välregisserat spel för att stärka den egna makten. Med Jesper Sundén, Mellanösternanalytiker på SvD.

Efter reklamen visas:
Hur påverkar protesterna Natoprocessen?

Lyssna på Dagens story

Dagens story produceras av Svenska Dagbladet och distribueras av Acast. Förutom att lyssna här på SvD.se kan du även höra podden i följande kanaler:

Hitta podcasten genom att söka efter ”Dagens story” – eller klicka på länkarna.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons