Till SvD.se
SvD Perfect Guide

”Vinglar iväg utan frukost för att hinna”

Jack Werner är journalist, föreläsare och programledare för Creepypodden på Sveriges Radio samt medgrundare till Viralgranskaren. Nu aktuell med sin senaste bok Ormen Friske.
Jack Werner är journalist, föreläsare och programledare för Creepypodden på Sveriges Radio samt medgrundare till Viralgranskaren. Nu aktuell med sin senaste bok Ormen Friske. Foto: Victor Fremling

Författaren och journalisten Jack Werner går till botten med nätpropaganda, joggar runt Tanto och tar med familjen till Spårvägsmuseet.

Text: SvD Perfect Guide - 13 augusti 2022
Annons

Vid tio i fyra på fredag eftermiddag slår jag ihop min laptop, sätter fötterna i mina Birkenstock och promenerar iväg till vår sons förskola. Men jag kan inte riktigt lämna jobbet med tanken. Jag har hittat en för mig ny nätpropagandist utklädd till nyhetssajt, en sådan där som verkar ha namngivits av en utomjording som försöker infiltrera det svenska gubbsamfundet. De brukar heta saker som Aktuell Sanningsfakta eller Sunt Förnuftsbladet, och deras envisa hemlighetsfullhet väcker alltid en lust i mig att på pin kiv ta reda på vem som ligger bakom dem.

När jag hämtat vår snart tvåårige son Bernard får jag sluta grubbla, för han kräver min delaktighet i analysen av vilka färger bilarna vi promenerar förbi har. Vi går hem till Bernards morföräldrar, där han ska sova i natt. Jag och Linnea är bjudna på vår vän Nadjas födelsedagsfest, och som småbarnsföräldrar har man inte råd att missa en enda, för risken är då att man inte träffar sina vänner alls på ett år.