Han svartlistades av myndigheterna efter Kinas bedömningssystem – förbjöds åka snabbtåg och bankkontot blev fruset.
Han svartlistades av myndigheterna efter Kinas bedömningssystem – förbjöds åka snabbtåg och bankkontot blev fruset. Foto: Andy Wong/AP

Blev svartlistad i Kina – får inte ha bankkort

Plötsligt kunde han inte åka snabbtåg och hans bankkonto var fruset. Yaxin svartlistades av kinesiska myndigheter efter beslut i domstol. Ändå tycker han att Kinas system för att bedöma medborgarnas pålitlighet är bra, säger han till SvD.

Moa Kärnstrand
Uppdaterad
Publicerad

I Rongcheng startar invånarna med 1 000 poäng. Utifrån vad de gör i vardagslivet i den kinesiska kuststaden utanför Peking bedöms de som mer eller mindre ”pålitliga”. Den som medlar i en grannkonflikt, anmäler en fuskare eller något annat moraliskt eftersträvansvärt får pluspoäng.

Den som gör något som av systemet bedöms som dåligt, till exempel skräpar ner eller deltar i en demonstration som inte godkänts av myndigheterna, får minuspoäng. Med lite otur kan man sjunka till nivå D, den lägsta, där straffen är sådant som offentlig namnpublicering och svårare att få bidrag. Den som å andra sidan hamnar på nivå AAA – den högsta – kan ha rätt till exempelvis belöning i kontanter.