KrönikaDen Digitala Draken
Slaget mellan Kina och USA avgörs genom kontroll av data och techbolag. Därför startar vi nu ett samarbete med podcasten ”Den digitala draken”.

Edtech - Branschen som försvann
Inställsamma leenden. Diplomatiskt tonläge. Och en överenskommelse om att försöka samarbeta. När Joe Biden och Xi Jinping möttes virtuellt i november skulle det på ytan ha kunnat paketeras ihop som en nystart. En tid där USA och Kina faktiskt drar åt samma håll.
I sin efteranalys skrev Matt Pottinger, tidigare amerikansk säkerhetsrådgivare åt Donald Trump, att mötets undertoner var betydligt mer fientliga än så. Ett slag pågår mellan de båda nationerna om kontrollen över data och innovation. Vem som vinner råder det, enligt Pottinger, ingen tvekan om. Xi Jinping har ända sedan sin första dag vid makten 2013 tänkt och agerat kraftfullt för att ”göra det kinesiska kommunistpartiet till världens största mäklare av data”, noterade han.
Att Xi Jinping är redo att gå hårdhänt fram för att uppfylla sin vision har vi otaliga bevis på. Så också att ett av hans viktigaste verktyg tycks vara att reglera techsektorn.
Några av de senare exemplen:
• Den omåttligt populära appen Douyin (kinesiska Tiktok) har tvingats sätta en spärr på 40 minuters skärmtid för personer under 14 år.
• Världens just nu största fintechbolag Ant Group fick se sin börsnotering stoppas i sista sekund sedan ägaren Jack Ma kritiserat de statliga bankerna.
• Taxijätten Didi (motsvarande Uber) fick sina appar blockerade av regeringen. Anledningen: De styrande surnade till på bolaget sedan man valt att noteras på börsen i USA, som Didi nu också tvingas lämna.
Maktspelet berör hela världen. I Sverige är det exemplifierat genom 5G-striden runt Huawei och Ericsson, eller för den delen Spotify som är tätt sammankopplat i ägarledet med Tencent.
Att ni läsare är intresserade av såväl det stora slaget som de bolag som går i framkant inom den kinesiska techscenen ser vi varje vecka bevis på. Och det är mot bakgrund av det som vi nu tar avstamp i en bredare satsning på området.
Förutom mer skrivet material som skildrar, belyser och granskar det historiska skeende som vi befinner oss i, startar vi nu ett samarbete med podcasten ”Den digitala draken”. Dess uppdrag är tydligt: att i varje avsnitt djupdyka i hur Kinas techvärld driver den globala ekonomin framåt och inte sällan drabbar samman med regimen. Podden ska också underhålla och analysera. Och, inte minst, bjuda på unika inblickar från personer som varit med när händelserna utspelade sig.
Bakom succépodden, som funnits sedan 2016, står entreprenören Tom Xiong, tidigare bland annat vd för Schibsted-ägda Tv.nu och i dag bosatt i Shanghai i Kina, samt Jacob Lovén. Han bor i Stockholm och har ett förflutet på bland annat Klarna, MTGx och Schibsted och kommer också återkommande skriva analyser i tidningen. De båda driver dessutom ett konsultbolag som hjälper och stöttar svenska företag som vill etablera sig i Kina – ett uppdrag som står fritt från produktionen av ”Den digitala draken.” I produktionsteamet återfinns bland annat även techjournalisten och producenten Katarina Andersson.
Säsongens första avsnitt av ”Den digitala draken” finns redan nu att lyssna på. Du hittar avsnittet här, på SvD.se/dendigitaladraken (där det även finns bonusmaterial) samt där poddar finns. Det handlar om hur regimen i somras slog undan benen för en av landets nya miljardindustrier – den digitala och privata utbildningssektorn som omsatte över tusen miljarder kronor per år.
För mig, som redan har lyssnat, är det ett avsnitt fullt av smart journalistik och aha-upplevelser. Jag hoppas att du ska tycka detsamma.

Edtech - Branschen som försvann