Analys

Björn Jeffery:Microsofts jätteaffär inom spel hotar Apple

Björn Jeffery
Microsofts vd Satya Nadella pekade direkt ut Apple i sin presentation efter storaffären. För Apple är spel en enormt viktig intäktskälla i dag, men som oftast kommer i skymundan av ännu högre försäljningssiffror från hårdvara som Iphone.
Microsofts vd Satya Nadella pekade direkt ut Apple i sin presentation efter storaffären. För Apple är spel en enormt viktig intäktskälla i dag, men som oftast kommer i skymundan av ännu högre försäljningssiffror från hårdvara som Iphone. Foto: Elaine Thompson/AP

Efter Microsofts och Sonys miljardaffärer inom spelvärlden riktas blickarna mot den mest lågmälda spelgiganten – Apple. Nu kan techjätten tvingas ställa om sin strategi för att hänga med.

Björn Jeffery
Publicerad
Annons

Inom techvärlden är den starkaste positionen ofta den som inte syns. Det kan vara att tas för givet, som att webbsökningar kallas för att ”googla”. Det kan vara den dolda infrastrukturen som håller igång internet, likt Amazons molntjänster AWS som har en marknadsandel på 32 procent. Eller att man ibland inte ens upplevs delta på marknaden, fast man egentligen är en av dess ledare.

Detta tog vd:n Satya Nadella fasta på när han beskrev Microsofts och spelvärldens största förvärv någonsin, uppköpet av Activision Blizzard för över 600 miljarder kronor. I den efterföljande presentationen, där han gav bakgrunden till affären, fanns en väldigt talande mening:

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons