Tiggare i Danmark dömd till 60 dagars fängelse

Den litauiske mannen som tiggde vid ingången till Köpenhamns centralstation döms till 60 dagars fängelse i en dom som fastställts av Högsta domstolen.
Den litauiske mannen som tiggde vid ingången till Köpenhamns centralstation döms till 60 dagars fängelse i en dom som fastställts av Högsta domstolen. Foto: Björn Lindgren/TT

En tiggare från Litauen har dömts till fängelse i 60 dagar efter att ha tiggt upprepade gånger i Köpenhamn och trotsat ett inreseförbud till Danmark.

Jan Samuelsson/TT
Publicerad
Annons

Danska Folketinget beslutade 2017 om en skärpning av strafflagen för att motverka tiggeri. Lagskärpningen innebär att den som tigger på stationer, på gågator, i stormarknader och i kollektivtrafiken får fängelse i 14 dagar. På andra platser måste polisen först utfärda en varning, varefter ett sju dagars fängelsestraff senare kan dömas ut.

Danmarks högsta domstol har nu gjort en prövning av lagskärpningen och godkänner den. Högsta domstolen fastställde under onsdagen en dom mot en 40-årig tiggare från Litauen som tidigare dömts till 60 dagars fängelse ovillkorligt. Straffet motiveras med att han blivit dömd flera gånger tidigare och dessutom hade trotsat ett inreseförbud till Danmark. Mannen hade tiggt vid ingången till Köpenhamns centralstation genom att hålla fram en pappersmugg till personer som gick förbi.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons