ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

För János Szász är Gorkijs dystopi aktuell

Den ungerske regissören János Szász sätter upp Gorkijs ”Natthärbärget” på Dramaten med Ingela Olsson i en central roll.
Den ungerske regissören János Szász sätter upp Gorkijs ”Natthärbärget” på Dramaten med Ingela Olsson i en central roll. Foto: Lars Pehrson

Det kan gå snabbt att döda kreativiteten och upphäva konstnärlig och akademisk frihet. Teatern kan strypas. Det är en utgångspunkt när ungraren János Szász sätter upp ”Natthärbärget” på Dramaten.

Karin Helander
Publicerad
Annons

Vi ses en januarieftermiddag. Dramaten har just öppnat efter en veckas pandemistängt. Efter negativt snabbtest och med nytt munskydd träffar jag den ungerske film- och teaterregissören János Szász, som sätter upp Maksim Gorkijs ”Natthärbärget” från 1902 på Stora scenen, samt skådespelaren Ingela Olsson. Hon har en central roll som pilgrimen Luka.

Efter en veckas digitala repetitioner via skärm har de äntligen kunnat arbeta i det fysiska rummet. Vi talar om hur pandemin påverkat oss, hur vi blivit varse livets skörhet, hur tillvaron plötsligt kan osäkras och hur teatern tvingats uppfinna överlevnadsstrategier. Det blir en klangbotten till samtalet om Gorkijs pjäs. ”Natthärbärget” befolkas av samhällets utslagna och utstötta.

Laddar…