Inte teorin om ödlor som gör Emma Frans räddast

”En av framtidens stora frågor är hur vi ska orientera oss i det stora informationsflödet”, säger Forskaren och återkommande SvD-skribenten Emma Frans på Carolina Rediviva i Uppsala.
”En av framtidens stora frågor är hur vi ska orientera oss i det stora informationsflödet”, säger Forskaren och återkommande SvD-skribenten Emma Frans på Carolina Rediviva i Uppsala. Foto: Emma-Sofia Olsson

Med boken ”Tänk som en forskare” vill Emma Frans väcka ungas nyfiken­het inför veten­skapliga processer. Men vi behöver alla höja vår veten­skapliga läs­kunnighet, menar epidemiologen.

Jennie Aquilonius
Publicerad
Annons

Källkritik behöver kombineras med en förståelse för varför vi ska lita mer på en vetenskaplig teori jämfört med en konspirationsteori, det menar epidemiologen Emma Frans.

Den brittiska konspirationsteoretikern David Icke har till exempel fått med sig många människor i tron att det egentligen är ett gäng rymdödlor som styr världen. Enligt honom var det dessa utomjordiska reptilmänniskor som låg bakom mordet på president John F Kennedy och terrorattackerna den 11 september. Bland ödlemänniskorna finns den brittiska kungafamiljen, George W Bush och Hillary Clinton.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons