ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Lärare vägrade säga hen – elev kan få ersättning

En lärare på en skola i Mellansverige vägrade att kalla en elev hen. DO begär nu att skolan ska betala kräningsersättning till eleven. Arkivbild.
En lärare på en skola i Mellansverige vägrade att kalla en elev hen. DO begär nu att skolan ska betala kräningsersättning till eleven. Arkivbild. Foto: Fredrik Varfjell

En elev, som identifierar sig som ickebinär, på en skola i Mellansverige ville inte bli tilltalad han eller hon utan hen. En lärare på skolan vägrade och Diskrimineringsombudsmannen (DO) begär nu att eleven ska få kränkningsersättning.

TT
Publicerad
Annons

I samband med att eleven började på skolan informerade elevens vårdnadshavare en lärare och en lärarassistent om att elevens pronomen är hen. Läraren sade då att hon inte kan använda hen i tal.

Vårdnadshavarna vände sig då till skolans rektor och upplyste om elevens könsidentitet och om lärarens inställning till att tilltala eleven hen. Rektorn lovade att tala med läraren men trots det kom eleven att bli kallad för fel pronomen under mer än en termin.

Laddar…