ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Ukrainsk ortodox kyrka bryter med Moskva

Patriark Kirill av Moskva, i svart, hälsar på ledaren för den ukrainska ortodoxa kyrkan underställd Moskvapatriarkatet, Onufriy. Nu har Onufriy brutit med patriarken. Arkivbild.
Patriark Kirill av Moskva, i svart, hälsar på ledaren för den ukrainska ortodoxa kyrkan underställd Moskvapatriarkatet, Onufriy. Nu har Onufriy brutit med patriarken. Arkivbild. Foto: Maxim Chernavsky/AP/TT

Den del av den ukrainska ortodoxa kyrkan som fortfarande, formellt sett, är underställd Moskvapatriarkatet klipper banden till den ryska ortodoxa kyrkans ledare patriark Kirill.

TT-AP-AFP
Publicerad

”Vi motsätter oss patriark Kirill av Moskvas hållning till kriget”, skriver kyrkan i ett uttalande efter ett rådsmöte och deklarerar ”den ukrainska ortodoxa kyrkans fullständiga oberoende och autonomi”.

År 2018 bildades i Kiev en ny ortodox kyrka oberoende av Ryssland och patriark Kirill av Moskva – ett beslut som väckte stor ilska i Ryssland. Brytningen från Moskvapatriarkatet accepterades dock inte av alla inom den ukrainska ortodoxa kyrkan, vilket då resulterade i en ukrainsk ortodox kyrka under Moskvapatriarkatet och en under Kievpatriarkatet.

Laddar…