ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Läckert vin till färsk potatis: ”Njutning”

Slå dig ner på sommarstugetrappen med nykokta pärer och ett kallt glas vitt. Här är semesterns både enklaste och läckraste mat- och vinkombination.

Linda Pérez
Publicerad
Annons

Lika knölig som okomplicerad och så fantastiskt god att njuta av precis just nu. Vi pratar förstås om färskpotatisen. Få saker ger så många klassiska sommarminnen som just nyskördade pärer. Vad är väl mysigare än att sitta på stugtrappen, lyssna till sommarprat och skrubba dem lätt innan de kokas med mycket salt och serveras bara med ett par dillkvistar och en rejäl klick smör?

Om du vill lyxa till det – servera färskpärerna med ett glas vit bourgogne. Då förenas potatisens milda, lätt nötiga och mjuka smak med vinets smöriga toner och friska syra.

Även om smörslungad potatis och vit bourgogne är en svårslagen njutning i sig så kanske du vill göra något mer matigt och då passar en sallad fint. Blanda potatisen med till exempel späda sallatsblad, tunt skivade rädisor, finhackad gräslök, kapris och färsk dragon. Pressa över lite citron, salta och vänd runt. Servera tillsammans med vinet här nedan – en smakrik, frisk och fruktig fransos.

I glaset

Bourgogne Aligoté Joseph Drouhin 2020
Frankrike, Bourgogne, vitt friskt & fruktigt
145 kr, nr 5500

Betyg: 4 av 6

Aligoté är bourgognes mindre kända druva som i rätt händer producerar fantastiskt goda viner, ofta i en snäll prisklass. Det här är smakrikt och fruktdrivet med god fräschör. Toner av gult äpple, hasselnötter och lätt smörig känsla tar rygg på en fin fräschör.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons