ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Jenny Nordberg:Ukrainare får förtur – politik eller rasism?

Jenny Nordberg
En grupp ukrainare anländer till gränsstaden Tijuana, Mexiko. Ukraina har förtur in till USA från Mexiko.
En grupp ukrainare anländer till gränsstaden Tijuana, Mexiko. Ukraina har förtur in till USA från Mexiko. Foto: AP

När tiotusentals människor stoppas vid gränsen från Mexiko har vakterna hittills gjort ett undantag: ukrainare får förtur och släpps in i USA. Är det medmänsklighet, politik eller rasism?

Jenny Nordberg
Publicerad
Annons

Toppen på flera skyskrapor glittrar numera i blågult ljus när solen gått ner över Manhattan. Här och där har lägenhetsinnehavare monterat en stor ukrainsk flagga i fönstren mot gatan. På födelsedagsinbjudningar står det inte bara ”inga presenter” utan också vilken organisation som hjälper ukrainska flyktingar som gästerna kan skänka pengar om de vill. På många barer och restauranger finns också antingen en länk eller QR-kod på menyn, eller ett meddelande om att en del av intäkten går till Ukraina.

Det som i Sverige ofta kallas för ”närhetsprincipen” som motivering till varför kriget i Ukraina berör mer än andra, och varför fler är intresserade av att hjälpa flyktingar därifrån, kan inte appliceras på USA. Men det finns mer än 150 000 amerikaner av ukrainskt ursprung bara i New York, och mer än en miljon i hela landet. Liksom flera miljoner ryssar, som en gång i tiden valt att lämna sitt hemland.

Laddar…