ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Säpo vill se regeländring efter städincidenten

I januari avslöjade Expressen att en kvinna som arbetat som städare hos statsminister Magdalena Andersson (S) var efterlyst efter ett avvisningsbeslut. Arkivbild.
I januari avslöjade Expressen att en kvinna som arbetat som städare hos statsminister Magdalena Andersson (S) var efterlyst efter ett avvisningsbeslut. Arkivbild. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Säkerhetspolisen vill kunna göra registerkontroller på personer som inte är placerade i säkerhetsklass men som utför tjänster hemma hos exempelvis statsministern.

Begäran kommer efter avslöjandet om att en efterlyst kvinna arbetat som städare hos Magdalena Andersson.

Erika Nekham/TT
Publicerad
Annons

I januari i år rapporterade Expressen att en kvinna som var efterlyst efter ett avvisningsbeslut arbetat som städare i statsminister Magdalena Anderssons privata bostad. Städbolaget kvinnan var knuten till råkade i december förra året utlösa ett larm i Anderssons bostad och polis kallades dit. Väl där upptäckte polisen den efterlysta kvinnan, som senare uppgett för tidningen att hon varit inne i bostaden även tidigare.

Det är Säkerhetspolisen (Säpo) som ansvarar för säkerheten kring den centrala statsledningen, det vill säga i huvudsak statsministern, alla statsråd och riksdagsledamöter. Nu har myndigheten gått igenom händelsen och sina rutiner.

Laddar…