RättvisaVem upprätthåller klimaträttvisa?

Sutrisna bor i indonesiska Muara Gembong. Havet äter långsamt upp marken och hotar hennes by.
Sutrisna bor i indonesiska Muara Gembong. Havet äter långsamt upp marken och hotar hennes by. Foto: Kuncoro Widyo Rumpoko/TT

Vad är rättvisa och hur uppnås den? Om det resonerar filosofiprofessor Bengt Brülde i sin nya bok. Carl Rudbeck läser ”Rättvisa” och hamnar i bryderi över vilka av framtidens människor som har rättigheter att utkräva av de nu levande.

Carl Rudbeck
Publicerad
Annons

Det som kallas debattbok är vanligen en snabbt hopkommen pamflett i något trendigt och ofta lika snabbt glömt ämne. Det kan därför leda till missförstånd att kalla ”Rättvisa” av Bengt Brülde för debattbok. Men det är just vad den är och det i ämne som har debatteras i flera tusen år.

Den som söker handfasta definitioner och raka, klara och tydliga svar på vad rättvisa är letar förgäves här. Alldeles i början av sin bok slår författaren fast: ”Att försöka hitta en gemensam nämnare för allt som är rättvisa /…/ är ett ganska hopplöst projekt.” Han varnar samtidigt läsaren för att, som så ofta görs, blanda ihop begreppet rättvisa med begrepp som jämlikhet. Men det är, tycks det mig, en varning som Brülde själv ibland ignorerar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons